torsdag 4. april 2013

Økologisk og miljø- og dyrevennlig kosmetikk

Jeg har blitt påminnet og mer bevisst på hva jeg skal kjøpe av kosmetikk og hygieneprodukter. Dette er noe jeg ikke har tenkt så mye på før, fordi "i Norge har vi vel strengere importkrav enn andre land" og så videre. Fra og med mars 2013 er det blitt noe strengere, da Norge ikke tillater å importere kosmetikk testet på dyr.

Selv om Norge har blitt strengere, betyr ikke det at alle butikker kommer til å slutte å kjøpe dyretestede produkter i utlandet - en teori jeg har laget meg selv. Den er basert på medieoppslag og mine år i dyrebutikk. Butikkeiere har ikke alltid oversikt over hva som de kan importere eller ikke, og det er ikke alle produsenter som oppgir god informasjon om hva produkter inneholder, hvordan de blir produsert eller hvordan de tester produktene. I dyrebutikker selges det ofte kjemiske produkter som egentlig ikke er lovlige, men det kan man ikke vite på bakgrunn av den mangelfulle informasjonen på produktemballasjen. Så sjekk produkter nøye!

Jeg og min venninne +Linda Nergård  har bestemt oss for mye den siste måneden, blant annet å bruke giftfrie, ikke-dyretestede og helst økologiske kosmetikk- og hygieneprodukter. NOAH har laget en liste i forbindelse med at dyretestede produkter forbys i Norge, nemlig en liste over produsenter som ikke kan garantere at dyretesting ikke forekommer utenfor EU/EØS-grensene. Skal man ta et standpunkt og si nei til dyretesting, bør man ikke kjøpe fra disse selskapene eller de produktene som NOAH lister opp for oss.

Som en bonus til god samvittighet ovenfor miljø og dyr, tenk deg at huden din slipper alle disse kjemikaliene som du nå påfører den! En kjemikaliefri hud (sett bort fra forurensning fra byluft, eksos etc) er en sunnere hud - kanskje du også trenger mindre kosmetiske produkter etterhvert? Les denne artikkelen fra Grønn Hverdag om kjemikalier i hudpleie og kosmetikk.

I tillegg til å være mer besvisste konsumenter, vil også den nye livsstilen på baderomsfronten også bidra til færre spontane kjøp i butikker, og dermed mer penger i pengboka. Nå tenker du kanskje at slike produkter som er dyre-, miljø- og hudvennlige er svindyre og at du ikke har råd? Det er ikke den store forskjellen i pris på de fleste produkter, spesielt når man i tillegg slipper disse spontankjøpene i butikk (ååå salg!). 

Her er noen grønne shoppingsider du kan se på:
  • Green People
    Gratis levering for bestillinger over 399,-
  • Grønn & Skjønn
    Fraktpris kr 39,- uansett ordrestørrelse. De har også en artikkel om hvordan du kan komme i gang med ditt sunne liv, og de har mange blogginnlegg som er interessante å lese.
  • Body Shop
(Oppdatering 10 april 2013: I dag bestilte jeg tannkrem, ansiktsolje og deodorant! Det blir spennende. Skal legge ut mine erfaring etter jeg har brukt tid på å erfare :)

(Oppdatering 12. april 2013: Les artikkel om hormonforstyrrende stoffer fra Klima- og forurensningsdirektoratet)

Vet du om noen andre butikker som fører tilsvarende produkter? 
Har du prøvd noen produkter selv?

Ingen kommentarer:

Kommenter artikkelen