fredag 12. april 2013

Hormonforstyrrende stoffer


"Triklosan har miljøskadelige egenskaper, og kan føre til at bakterier blir resistente mot antibiotika. Vi mener derfor at tannkrem med triklosan er unødvendig for folk flest, sier Marit Kjeldby, avdelingsdirektør i Klif, til NRK.no."


Mattilsynet har jobbet i over 10 år med å stoppe salget av triklosanholdig tannkrem i Norge. Nå har vi kun én tannkrem til lands med triklosan, nemlig Colgate Total+ Whitening. Colgate derimot, har ingen planer med å stoppe salget, og hevder stoffet er ufarlig. Den Norske Tannlegeforening vil kun ha tannkremen tilgjengelig for mennesker med tannkjøttsykdommen periodontitt. Artikkelen er publisert på Nrk.no. Tannkremen inneholder 0,3 % triklosan, som er det høyest tillatte nivået av stoffet. Triklosan er bakteriedrepende og bruken kan føre til resistente bakteriekulturer. Det pågår nå forskning om triklosan også kan ha skadelig virkning på hjertet.

Hva kan vi som forbrukere gjøre? Trenger vi å være inaktive nikkedukker som ikke gjør noen ting, men satser på at staten beskytter oss i tide? Neeeida :)

For det første er det enkelt å la være å kjøpe og bruke Colgate Total+ Whitening. Finn alternativer, men husk å les bak for å se hva tannkremen inneholder!

Noen ønsker å prøve økologisk tannkrem, det kan du finne på blant annet Grønn & Skjønn/Green Spirit og Green People. Økologisk tannkrem er uten fluor. I følge denne artikkelenDinSide.no er det ikke bevist at økologisk tannkrem er et like godt alternativ til tannkrem med fluor. En tannlege som ble intervjuet anbefaler å kun bruke den økologiske tannkremen en gang om dagen, og tannkrem med fluor de andre gangene.

Enda en artikkel om Triklosan.

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) har publisert en generell artikkel om hormonforstyrrende stoffer, verdt å lese!

Tillegg: Takk til +Linda Nergård som fortalte meg i kommentarfeltet at det fins økologisk tannkrem! Jeg var nok ikke flink nok til å sjekke påstandene mine før jeg (ivrig) skrev denne artikkelen. Kingfisher-tannkremen, både med og uten fluor, kan du blant annet handle hos Supernature.

2 kommentarer:

  1. Jeg fikk kjøpt en økologisk tannkrem med fluor fra Kingfisher!

    SvarSlett
  2. Oi! Nettbutikk eller vanlig? Where, baby, where?

    SvarSlett